Proforma számla készítése

Óriási problémát oldott meg a proforma számla, más néven díjbekérő bevezetése a számlázási rendszerbe. A nagy cégek ma már szinte mind ezt alkalmazzák, és különösen ajánlott kisvállalkozások számára is.

A proforma számla megjelenése előtt nagy problémát jelentett – főként a kisvállalkozások számára – a ki nem egyenlített számlák áfa és adótartalma. Ezeket a járulékokat akkor is ki kellett fizetni, ha a számla ki lett állítva, de az ügyfél azt nem egyenlítette ki.

Amennyiben kiállítunk egy számlát, azzal kifizetési kötelezettségek hárulnak ránk. Függetlenül attól, hogy a számlán szereplő összeg beérkezett-e vagy sem.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a magyarországi gazdaságban, ha nem is elfogadott, de általános jelenség a körbetartozás. Ennél még nagyobb problémát jelent – főként kisvállalkozások számára -, hogy a tartozások egy része soha nem kerül kiegyenlítésre.

Kiegyenlítetlen számlák proforma számla nélkül

Amennyiben Ön kis- vagy középvállalkozó, akkor biztosan már Ön is megtapasztalta a kiegyenlítetlen számlákkal kapcsolatos bosszúságot, ami proforma számla alkalmazása nélkül még nagyobb veszteséget jelent a vállalkozás számára.

Amikor egy számla nem kerül kiegyenlítésre, és semmilyen módon be nem hajtható a kintlévőség, akkor valójában a terméket vagy szolgáltatást a nem fizető ügyfélnek – akaratunkon kívül – ingyen adtuk. Nagyobb mennyiség esetén ez akár súlyos érvágást is jelenthet egy vállalkozás számára.

Proforma számla használata nélkül még súlyosabb a helyzet, hiszen nem csak ingyen adtuk a termékünket vagy szolgáltatásunkat, hanem még fizetnünk is kell érte befizetendő járulék formájában.

Ez a helyzet egyáltalán nem kirívó. Az elmúlt években igen gyakori jelenséggé vált. Éppen ez tette szükségessé a proforma számla, azaz a díjbekérő bevezetését.

Proforma számla előnyei

A proforma számla (díjbekérő) használata nem oldja meg ügyfeleink fizetőképtelenségét, de a járulékok kifizetésének terhét leveszi a vállunkról.

A proforma számla alkalmazása elérhetővé tette azt a módszert, hogy csak a megfizetendő összeg beérkezése után kerüljön a számla kiállításra. Amennyiben az összeg nem érkezik be, akkor a számla soha nem kerül kiállításra, így azzal kapcsolatban nem keletkezik a vállalkozás számára plusz kifizetni való összeg a hatóságok felé.

Sajnos, a körbetartozásokkal kapcsolatos helyzet mit sem változott hazánkban. Így annak a veszélye most is fennáll – a proforma számla alkalmazásától függetlenül -, hogy egy ügyfelünk nem fizeti meg a termékünkért vagy szolgáltatásunkért járó díjat. Tehát, arra sajnos nincs adminisztratív megoldás, hogy ügyfeleink fizetőképességét szabályozzuk.

Ez ugyan továbbra is bosszúságra ad okot, ám mégis enyhül a teher, mivel a proforma számla lehetőséget ad arra, hogy a sikertelen üzletből ne keletkezzen még nagyobb kár vállalkozásunk számára.

Proforma számla kiállítása a Clear Admin számlázó programmal

A Clear Admin számlázó program lehetővé teszi, hogy kihasználjuk a proforma számla előnyeit. Ez sok esetben igen takarékos megoldásnak bizonyul.

Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor egyértelmű tény, hogy a proforma számla a legtakarékosabb megoldás, hiszen még az esélyét sem adjuk meg annak, hogy olyan számlák után kelljen járulékot fizetnünk, melyek nem kerültek kiegyenlítésre.

A Clear Admin számlázó programon belül a bővített bizonylatkezelési modul teszi lehetővé a proforma számla kiállítását.

A proforma számla kiállításán kívül a bővített bizonylatkezelési modul alkalmas még szállítólevél, árajánlat és számviteli bizonylat kiállítására. Így válik teljessé, hogy minden típusú bizonylatot képesek legyünk kiállítani egyetlen eszközzel, a Clear Admin számlázó programmal.

Nem érdemes kockáztatni. Válassza Ön is a legegyszerűbb és legtakarékosabb megoldást proforma számla kiállításához!

Clear Admin számlázó program